Kiinteistötalo Toivon toimitusjohtaja Markus Myllymäki kertoo neljä periaatetta, joita pitkäjänteisen asuntosijoittajan kannattaa suosia. 

Markus on alun perin rautakauppiaan poika Raahesta, joka on työuransa aikana johtanut yli 7000 sijoitusasunnon kehittämistä ja rakentamista. Henkilökohtaisesti Markuksella on ollut yli 40 sijoitusasuntoa, ja hänen luotsaamallaan Kiinteistötalo Toivolla on parhaillaan rakenteilla yli 400 sijoitusasuntoa.

1. Sijoita uusiin asuntoihin

Suomen asuntomarkkinoilla on hurjasti vanhoja kiinteistöjä tarjolla, joiden neliöhinta on keskimäärin tuhat euroa uutta asuntoa alhaisempi. 

Samaan aikaan vanhojen taloyhtiöiden korjauslista saattaa olla päättymätön: julkisivut, vesikatot, putket, salaojat…. Vanhan asuntokannan korjausvelkaan nähden asuntojen hinnat ovat liian korkealla.

Uudesta sijoitusasunnosta maksettava hieman korkeampi hinta tuo sijoittajalle jatkuvaa ja huoletonta vuokratuottoa vuosikymmeniksi eteenpäin ilman harmeja isommista taloyhtiön remonteista.

2. Pienet ja tehokkaat asunnot eivät petä tulevaisuudessakaan

Pienet ja tehokkaat asunnot eivät ole pettäneet koskaan.

Yhden ja kahden hengen talouksien määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 1992 lähtien, ja vuonna 2019 Suomessa oli lähes 1,5 miljoonaa yhden hengen taloutta.

3. Sijainti, sijainti, sijainti = pk-seutu, pk-seutu ja pk-seutu

Ehkä Turku, Ehkä Tampere.

Jos tarkastellaan viimeisen 10 vuoden asuntojen hintojen kehitys, käytännössä asuntojen hintojen kehitys on tullut lähes yksinomaan pääkaupunkiseudulta.

Asuntosijoittajan kannattaa siis suosia lähtökohtaisesti pääkaupunkiseutua.

4. Kohtuuhintaisuus

59 % suomalaisista tienaa alle 2200 € kuukaudessa. Puolestaan noin 50 % ihmisistä asuu vuokralla. Korrelaatio alle 2200 € tienaavien keskuudessa ja vuokralla asumisessa on erityisen korkea.

Asuntosijoittajan kannattaa siis panostaa asuntoihin, joissa vuokratason voi pitää kohtuullisena. Tällöin asunto on mahdollisimman monelle vuokralaiselle houkutteleva vaihtoehto.

Jos sijoitussalkussasi on pääkaupunkiseudulta asuntoja, joiden kuukausivuokra on alle 1000 €, olet siis erinomaisilla jäljillä!